Unga Moderna


"En svensk synthklassiker"

- Joakim "Farbror Punk" Sundberg


Detta är ännu ett band som kanske snarare förtjänar etiketten "projekt". Per Auster och Mats "Bräcke" Andersson planerade ett äkta synthband, något som inte riktigt hade velat ta fart i Katrineholm, Flen eller Vingåker, trots flera lovande försök. Inspirationskällor var närmast Ultravox, Kraftwerk och Soft Cell.


Men även detta var dömt att bli ett "lovande försök". Inspirationen tröt (liksom tålamodet att lära sig hur synthar egentligen skulle hanteras för att låta riktigt bra), och när dammet lagt sig var det enda som fanns kvar ett syntharrangemang av en gammal och ganska okänd Kinks-låt, Young and Innocent Days.


Sången lät dessutom ganska förfärlig.


Men när Femte Vinylen började sättas ihop, så insåg man att texten skulle utgöra en fantastisk avslutning på projektet. Om man bara hade en röst som kunde göra den rättvisa.


Den rösten insåg man nästan lika snabbt redan fanns i bekantskapskretsen: Susanne Udenius värvades in till bandet, bara 36 år efter att resten av låten spelats in, och en eftermiddag i Studio Runborg senare fanns den version som ligger på skivan.


Den ursprungliga sången fungerade däremot rätt bra som kör i refrängen, med ett extra pålägg av samma sångare. Så Susanne sjunger duett med en Young and Innocent Mats. 

Susanne Udenius sjunger in i Studio Runborg. Det är aldrig för sent att bli rockstjärna!