Warzawapakten


Sommaren 1984. Mats "Bräcke" Andersson, Gustaf Skördeman och någon som helst går under namnet "Jimmy Dödkött" satt och fikade i Stadsparken i Katrineholm en vanlig onsdag.


Rocco Gustafsson gick förbi. Han meddelade oss att han skulle hålla en punkgala i Bruntes Cafeteria på Duveholmsskolan på söndag. Om vi kände något band som ville vara med, så var det bara att säga till.


Naturligtvis skulle vi ha ett band. Naturligtvis skulle vi vara med.


Själva konserten finns beskriven i Lasse Johanssons eminenta fotobok Rockholm, som vi föreslår att alla genast anskaffar om de inte redan gjort det. 


Här på skivan finns det enda som återstår av Warzawapaktens fem dagar långa karriär. Det, och så urklippet till höger. Och kanske finns även någonstans den tröja vi ritade, som var anledningen till den okonventionella stavningen: på äkta 80-talsmanér ville vi ha ett Z överst, och det fick vi om vi ignorerade den småbrackiga "rätta" stavningen och skrev "Warzawa" i en båge. 


Av någon besynnerlig anledning sjunger vi första versen två gånger, istället för den andra versen. För att inte den ska försvinna i glömskan, kommer den här, så att alla kan sjunga med och överrösta oss:


Det sprutade nåt förbannat och jag fyllde upp till randen

Jag satt i fyra timmar och hade diarré

När passet tagit slut så fick jag torka mig med handen

Det rann ut över golvet, men jag hade mer att ge


Finstämd lyrik i den högre skolan.