Circus Dolorosa


1983 – eller möjligen 1984 – anmälde sig fyra tjejer till DuD:s Rockskola och började, med hjälp av tålmodige Markus Gahnfelt, att spela egenkomponerad pop.


Bandet döptes i sann 80-talsanda till X-Pants och blev senare Circus Dolorosa. (Circus Dolorosa är latin för ”smärtsam cirkus” och var precis lagom pretto för ett gäng gymnasister.)


Trots namnbytet förblev bandmedlemmarna desamma: Carina Mokvist (i dag Mokvist Koutakis) spelade trummor, Jeanette Hultin (i dag Axelsson) spelade gitarr, Maria Filipsson spelade bas och Malin Stehn spelade gitarr. Malin sjöng och skrev de flesta av bandets låtar, alla (som inte sjöng lead) hjälpte till med stämsången.


Circus Dolorosa deltog i Rock-SM 1987 och hade (inklusive X-Pants gig) omkring 50 spelningar, de flesta i Katrineholm med omnejd men även Gällivare och Jokkmokk fick besök.


Bandet upplöstes 1988 och gjorde en tillfällig comeback på Café Gröna Bullen i april 1989 samt medverkade under namnet X-Pants på DuD:s 35-årsfirande på Safiren 2015.


Vänskapsbanden har aldrig varit upplösta!


- Malin Stehn

Circus Dolorosa i studio, dock en fotostudio. Projektledaren minns ett trick de hade för sig på scen: Malin spelade gitarrsolo med vänsterhanden, medan Jeanette stod mittemot och plockade på strängarna med ett plektrum.