Lydriket


Lydriket – Johan Svärd på gitarr och sång, Leif Halonen på gitarr, Mats Eriksson (numera Pettersborg) på trummor och Mats "Bräcke" Andersson på bas och kör – hette som vi hette för att vi var tvungna att komma på ett namn inför vår första spelning.


Det var den 11 april 1985.


Vi var förband till Imperiet.


Det är inte så konstigt som det låter. Scenen på Starlight hade bara plats för en rigg. Vi fick spela bredvid baren, i andra änden av lokalen. Och Leif var den enda i hela Katrineholm som lyckades låna ihop ett PA på den tid som stod till buds. 


Christian Falk kom ut och lyssnade på oss, och stod kvar i två hela låtar. Det var vår största stund. Det blev fler spelningar, och bland annat en körning med släpkärra till en park i Flen som fick gå på smågator för föraren var rejält bakfull, men när livet drog oss åt olika håll vintern 1985-86 hade inget inträffat som ens kom i närheten. 


Av det vi spelade in fanns bara fragment kvar, och vi började om från början på Femte Vinylen – till och med texterna fick rekonstrueras så gott det gick. Och Johan hade inte tillfälle att komma förbi och sjunga, så det är Mats som sjunger på skivan. 

Mats Pettersborg hittade en bild på oss! Från vänster Mats A, Leif, Mats E och Johan. Fotograf tyvärr okänd, tidningsklippet har gått förlorat.

Lydriket finns inte på bild, däremot Imperiet på denna promotionbild inför konserten. Vi har försökt få tag på fotografen Roger Nilsson för att få hans uttryckliga tillstånd att använda bilden, men har ännu inte lyckats – den som vet mer om honom kan kontakta oss enligt nedan.